tisdag 26 april 2011

Övernattningstur till Viksten och Landsort


Patrik möter upp utanför NSS vid 10.30. Han har möjlighet till en dagstur. Målet är att ta oss ner till Viksten. Solen lyser och det är svaga sydliga vindar. Packar kajakerna. Tar oss ut på Gårdsfjärden. Följer Ringvägen. Solen glittrar i vattnet och solstrålarna värmer. Rundar Knappelskär och styr mot Valsudden. Håller ut för fågelskyddet när vi passerar Kalkskär. Vid utsidan av Lökviksholmar går det lätt dyning. Håller oss nära klipporna och paddlar lekfullt i kapp med dyningen. Går iland och äter lunch i Skvallerhamn. Konstaterar att så här års syns inga fritidsbåtar till. Äter och njuter i solskenet. 
Mätta och belåtna paddlar vi vidare med bäring på Lökviks södra häll. Nu öppnar sig havet åt alla håll. Långt i öster sticker Gunnarstenarna upp. Vikstens mäktiga klippor reser sig ur havet. Inga moln syns till på himlen. Når Vikstens södra udde. Paddlar vidare på sydvästra sidan. Stannar till och betraktar de vidunderligt stora stenblocken som ligger travade i ravinen mellan öarna. Rundar södra udden och Skrapan dyker upp ur havet. Österut syns Gunnarstenarna och som nu känns lockande nära. 
Tre kajaker ligger uppdragna på klipporna. Passerar in i naturhamnen. Familjen som arrenderar stugan är på väg därifrån. De berättar att en stor kajak har flutit iland. Det visar sig vara den Surfski som var med om en incident för två veckor sedan. Några timmar senare plockas havsracern upp av en båt och återförs till sin ägare. Otroligt nog var Surfskin förhållandevis välbehållen för att varit ute på flykt i två veckors tid. 
I hamnen ligger ytterligare en kajak uppdragen. Det visar sig senare vara ett mycket trevligt paddelsällskap. Vi reser tält och bekantar oss med varandra. Äter god mat och njuter av kvällssolen. En Bäver kommer simmande. Vilket förvånar oss alla. Vad gör den ute till havs? 
Mellan Vikstens klippor glimmar Landsorts fyr till med jämna mellanrum. Jag och Pontus (Mest ute) bestämmer oss för att ta en kvällstur ut till Skrapan innan solen går ner. Himlen färjas i purpur och havet ligger stilla. Sjöfåglarnas lekfullhet ekar ut över vattnet. Vi tar oss iland via en vattentrappa som passeras i takt med havets hävningar. Klipporna är svarta och till stora delar fylld med grönt sjögräs. Vilket vittnar om att klipporna mestadels översköljs med havsvatten. Efter lite småprat under tarpen somnar jag gott i sovsäcken. 
Vaknar utvilad. Kokar kaffe äter några smörgåsar. River tälten och packar kajaken. När vi lägger ut kommer Pelle paddlande. Nyss hemkommen från en surfvecka i Portugal. Vi styr ut på Konabbsfjärden och tar kurs mot Gumman. Paddlar förbi Vinterskärsbådarna. Åter en strålande morgon med klarblå himmel. Vi går iland och sträcker på benen i Bredmaren. En snok simmar i det kalla vattnet. Rundar Landsorts sydspets. Solen strålglans glittrar från havet. 
Vi går iland och äter lunch strax innan Västerhamn. Pelle och jag paddlar sedan vidare mot Nynäshamn, via Örudden och Dragets kanal. Vi drar trötta och nöjda upp kajakerna strax efter klockan fyra. Det hettar i ansiktet. Packar ur. Låser kajakladan. Hänger de blåa Ikeakassarna på cykelstyret och beger mig sakta hemmåt…
Tack Alla för en riktigt härlig tur...

5 kommentarer:

mange sa...

Fina bilder som vanligt.

Kanelbullen hälsar att han och frugan var vid Stendörren i helgen.

kollbergskajakblogg sa...

Tack Mange!

Låter trevligt. Du får berätta vid tillfälle. Kanske över en kopp kaffe och en kanelbulle ute på en klippa...

Anonym sa...

Grymt fina bilder (trots fotomodellen :-). Tack för trevligt sällskap och hoppas att vi träffar på varandra igen.

/Pontus

kollbergskajakblogg sa...

Tack själv Pontus!

Roligt att stöta på generösa paddlare ute bland klipporna.
Jag skickar över några bilder från från Skarpan. Fint kvällsljus. Klart vi ses...

eriksjos sa...

fint som tusan (igen).