söndag 25 mars 2012

Övernattning på Viksten och Gunnarstenarna


Det är fredag eftermiddag. Packar ner det sista i packpåsarna. Stänger lyckorna på kajaken. Drar på mig torrdräkten och lägger ut från NSS brygga. Solen är på väg ner. Paddlar ut på Gårdsfjärden som ligger stilla. Styr söderut. Passera Kalkskär. Några fåglar sitter på klipporna och tittar nyfikna på när jag paddlar förbi. Passerar Lökviksholmar. Söder ut tornar Vikstens klippor majestätiskt upp ur havet. Det skymmer och den första stjärnan syns på himlen. Det har mörknat när jag drar upp kajaken på Vikstens södra spets. Reser tältet och packar in mat och packpåsar i absiden. Tänder stormköket och kokar några chorizo korvar. Öppnar en öl. På himlavalvet gnistrar stjärnor i kapp med varandra. Dricker en varm kopp kaffe. Kryper in i tältet och somnar nöjd. 

Vaknar vid halv sex. Det kommer några regndroppar. Himlen är fylld med en palett gråa moln. Solen bryter ibland igenom och bildar ljuspelare riktade mot havet. Ljudet av en motor. En u-båt kör sakta förbi. Den girar söder ut och passerar förbi Skrapan och försvinner bort över Mysingen. Äter frukost och tar en promenad över ön. Vid lunchtid siktas Rickard, Pontus och Hans ute på Konabbsfjärden. Efter en kort rast styr vi österut. Förbi Skrapans fyr med sikte på Gunnarstenarna. 

Vinden har mojnat och havet ligger blankt. Den första av öarna som vi siktar är Norrskär. På östra sidan hittar vi en naturhamn. Vi går iland. Äter lunch och sträcker på benen. Tar en tur runt de andra fyra öarna. En av öarna är bestyckat med ett gammalt skyttevärn och en sliten barack. Klipporna på ena sidan av ön reser sig lodrätt upp ur havet. Vi paddlar nyfikna runt de resterande öarna. Det börjar skymma. Vi äter kvällsmat och småpratar. 

Kryper ner i sovsäcken. Enligt prognosen ska det blåsa upp till styv kuling under natten. Vaknar av att vinden rycker och sliter i tältet. Hans är ute och ordnar med förstärkningar till sitt tält. Pannlampan fladdrar i mörkret. Han hjälper även mig med att stadga upp mitt tält. Somnar om men sover oroligt. 

Vaknar tidigt. Det blåser fortfarande kraftiga nordliga vindar. Vindarna sveper ner längs Mysingen. Det bildas dansande vita gäss på vågorna. Enligt prognosen ska vinden avta under dagen. Vi bestämmer oss för att avvakta överfarten till efter lunch. Vinden avtar som utlovat. Vågorna stillar sig. Vi tar ner tälten och packar kajakerna. Lägger ut och tar sikte på Skrapans fyr. En böljande sidsjö får kajaken att sätta fart i vågdalarna. Vi passerar snart Vikstens södra udde. Tar oss vidare ner mot Konabbsfjärden. När vi siktar Krokskär har vinden avtagit helt. Paddlar på insidan av Krogen. Drar upp kajaken vid Ankarudden. Byter om och sätter på mig torra undertröjor. Packar ur och fäster kajaken på takräcket. Får skjuts med Pontus och Hans till kanotladan vid NSS. Det mörknar...
Tack Rickard, Pontus och Hans för en mycket givande helg tillsammans!

3 kommentarer:

Rickard sa...

Härliga bilder Kenneth, tack för en fin tur!

kollbergskajakblogg sa...

Tack själv Rickard!
Skönt att vara igång igen...

Frank sa...

Hi,

Great site! I'm trying to find an email address to contact you on to ask if you would please consider adding a link to my website. I'd really appreciate if you could email me back.

Thanks and have a great day!