söndag 5 april 2009

En vårdag på Stora Björn...


Klockan halv tolv möter Pelle och Carina upp vid NSS kanotlada. Dagen till ära bjuds det på årets första "riktiga” vårdag. Himlen är klarblå och det blåser en svag sydlig vind. Solen värmer för första gången på mycket länge. Mot bakgrund av det fina vädret beslutar vi oss för att försöka ta oss över Mysingen och ut till Stora Björn. Överfarten till Nåttarö är tänkt att gå via Mällsten.

Vi packar och tar oss ut på Gårdsfjärden, genom Gårds Sundet och fortsätter öster ut mot Våmklubben. Överfarten sker i sidvind, men vågorna är måttliga. En fraktbåt siktas längre söderut. Den är på väg i riktning mot oss. Pelle skattar att den kommer att passera farleden strax utanför Måsknuv. För att invänta fartygets förbifart paddlar vi söderut. Strax passerar det förbi och vi kan ta oss vidare över till Måsknuv. Vi väljer att paddla mellan Mällstens norra udde och Norrholmen. Carinas skedda har fastnat. Pelle försöker dra loss den men lyckas inte. Carina tycker att vi skall fortsätt.

Vi sätter kurs mot Klovskär och får nu en lätt medvind. Den resterande överfarten till Nåttarö är behaglig. Framme vid Svärdsudden är det dags för fika och alla är rörande överens om att vi har det bra i solen. Den värmer. När vi passerat ångbåtsbryggan vid Nåttarö smäller det plötsligt till med en våldsam kraft. Vi tittar på varandra med förundrade blickar. Vad hände? Vi tittar upp mot skyn och ser ett Jas-Gripen plan snabbt försvinna över himlen. Vi konstaterar att planet har passerat ljudvallen alldeles ovanför oss. Tar oss upp mot Oxholmen och igenom sundet och styr österut via Jonsgrundet.

Vi passerar söder om Skomakaren och går iland på Stora Björns sydöstra udde strax norr om Skvallerklubbarna. Den redan svaga vinden håller på att mojna. En alldeles underbar sandstrand breder ut sig. Vi reser snabbt tälten. Jag har investerat i ett nytt Hillebergstält och längtat efter att få pröva om Allak uppfyller mina högt ställda förväntningar. Tältet är otroligt lätt att sätta upp. Det lyser ”vackert” där det står på stranden. Vi bestämmer oss för att ta en promenad för att se vad ön erbjuder. På sydöstra sidan av ön breder en lagunliknande strand ut sig. Till kvällsmat blir det curry kyckling med ris och ett glas vin. Efter maten bjuder Pelle på espresso. Det börjar skymma och det är snart dags att krypa ner i sovsäcken.

Sover gott. Vaknar vid 5.30 tiden av att det börjar ljusna. Bestämmer mig för att stiga upp. Sätter mig på en klippa utanför tältet. Det är vindstilla. Ejdern ligger ute till havs och kuttrar. Brygger te och vänder blicken österut. Strax färjas himlen röd och solen reser sig ur havet.

Vi packar ihop och börjar resan hem. Det mulnar och snart kommer de första regndropparna. Regnet upphör efter en timme. När vi passerar Nåttaröfladen och kommer ut på Mysingen är det helt vindstilla. Därför bestämmer vi oss för att paddla rakt över mot Stora Rammklöv. Det innebär en överfart på cirka fyra kilometer. Himlen är gråmulen och överfarten löper på och när vi passerat Rammklöv bestämmer vi oss för en kort bensträckare och går iland i Gårds Sund. Ute på Gårdsfjärden börjar vinden att tillta. Vi lägger till vid NSS och hjälps åt med att lasta upp kajakerna. Jag packar mina saker och beger mig nöjd och lite trött hemåt.Tack Pelle och Carina för en som alltid trevlig tur…

3 kommentarer:

eriksjos sa...

Mysigt!

kollbergskajakblogg sa...

Faktiskt riktigt mysigt...!

Wredenborg in Brazil sa...

Kenneth! Åååh så vackert och underbart, jag (Jenny) blir alldeles avundsjuk. Längtar verkligen hem till skärgården nu, även om jag varken paddlar eller tältar ;-) Vi var i Rio i helgen, det var oxå helt fantastiskt - men på ett helt annat sätt. Snacka om ytterlighter!